Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset esittävät valtuustoaloitteessaan Saarijärven museon lakkauttamista

Viisi perussuomalaisten kaupunginvaltuutettua esittää, että Saarijärven museon toiminta tulisi lakkauttaa.

Valtuutetut Kari Salokivi, Harri Tollola, Jouni Vuori, Mika Tamminen ja Pentti Tuomi jättivät aloitteensa valtuuston kokouksessa maanantaina. Heidän mukaansa kaupungin talouden näkymät ovat heikentyneet loppuvuodesta olennaisesti ja lähitulevaisuudessa uhkana ovat toistuvat alijäämäiset vuodet, ellei sopeutustoimia aloiteta.

Museo ei tuo aloitteen mukaan merkittävää lisäarvoa kaupungin palveluihin, koska kohderyhmä on varsin pieni, ellei koululaisryhmien pakollisia käyntejä huomioida. Aloitteessa todetaan lisäksi, että museotoiminta kuuluu kunnille vapaaehtoisiin tehtäviin. Museon toimintakate kuntalaista kohden on vuositasolla aloitteen mukaan merkittävän suuri. Perussuomalaisten laskelmien mukaan se on lähes saman verran kuin kaupungin vapaa-aikapalveluiden ylläpitämien harrastuspaikkojen yhteenlaskettu toimintakate kuntalaista kohden.

Museotoiminnan lopettaminen toisi perussuomalaisten mukaan noin 250 000 euron vuosittaiset säästöt. Aloitteessa esitetään, että museossa aloitetaan välittömästi yt-neuvottelut. Lisäksi tiloihin tulisi alkaa välittömästi kartoittaa uutta vuokralaista tai selvittää tilojen soveltuvuutta uudeksi kaupungin ylläpitämäksi päiväkotiyksiköksi.

Alakerran arkistointitilat voitaisiin aloitteen mukaan säilyttää ja arkistointityötä jatkaa yhden osa-aikaisen tai mahdollisesti kokoaikaisen työntekijän voimin.

Kaupunki omistaa kiinteistöyhtiöstä eli museorakennuksesta 50,1 prosenttia. Toinen omistaja on Saarijärven Mannilan Taidesäätiö.

Museon remontti ja tilojen laajennus valmistuivat vuonna 2020. Remontin kustannukset olivat 2,35 miljoonaa euroa. Valtio maksoi siitä 750 000 euroa ja Heralan taidesäätiö 200 000 euroa.

Remonttia edelsi kansanliikkeeksi muodostunut vääntö museon kohtalosta, sillä kaupungin luottamusmiehet eivät olleet alussa valmiita myöntämään remonttilainalle takausta. Ilman remonttia museon toimintaa olisi ollut vaikea jatkaa nykyisessä muodossaan.

Maanantaina jätetyssä aloitteessa todetaan, että esitys on perussuomalaisten valtuustoryhmän. Perussuomalaisten valtuutettu Hannu Vilkkilä ei ole kuitenkaan allekirjoittanut aloitetta.