Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarijärven kaupunginvaltuustolle jätettiin pyyntö ottaa Matoniemen kaavoittaminen käsittelyyn – enemmistö valtuutetuista vastustaa tonttien kaavoittamista

16 saarijärveläistä kaupunginvaltuutettua on jättänyt kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle pyynnön, että valtuusto käsittelisi kaavoituskatsausta koskevan pykälän, jonka kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun kokouksessa.

Kaavoituskatsaus 2022–23 -pykälä pitää sisällään kaupungin uudet yleiskaavahankkeet, joista yksi koskee Matoniemeä. Alueen asemakaavoittamisen tavoitteena on muodostaa Matoniemeen omarantaisia omakotitalotontteja.

Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun kokouksessa kaavoituskatsauksen, ja siten Matoniemen asemakaavoituksen aloittamisen, äänestyksen jälkeen. Hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksella on toimivalta vähäisten asemakaavahankkeiden hyväksymiseen.

Päätös Matoniemen kaavoittamisesta on herättänyt vastustusta kuntalaisten keskuudessa ja nimiä on kerätty kaavoittamisen keskeyttämistä vaativaan adressiin. Asiasta on tarkoitus jättää myös kuntalaisaloite.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Sami Tuomiselle (sd.) osoitettu pyyntö kaavoituskatsauksen käsittelystä sai taakseen 16 valtuutetun allekirjoituksen.

Saarijärven kaupunginvaltuustossa on 31 jäsentä. Kun neljäsosa valtuutetuista pyytää asian käsittelyä, on asia otettava esityslistalle.

Saarijärven kaupunginvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran 22. elokuuta.

– Tämä pyyntö on monen ryhmän yhteinen tahto, paperin kaupungintalon kirjaamoon jättänyt Ville Rautiainen (sd.) kertoo.

Vaikka kaavoituskatsausta koskeva pykälä pitää sisällään muutakin kuin Matoniemeä koskevan kaavoituksen, liittyy pyyntö asian käsittelystä nimenomaan Matoniemeen.

Rautiaisen mukaan Matoniemen kaavoittaminen on mietityttänyt valtuutettuja muun muassa siksi, että alueelle pitäisi rakentaa kunnallistekniikka, jonka kustannukset saattavat kohota hyvin korkeiksi. Matoniemeen kuljetaan Mannilan männikön läpi.

– Saataisiinko infrasta tulevia kustannuksia muutaman tontin myymisellä takaisin, Rautiainen sanoo.

Rautiaisen mukaan pyynnön allekirjoittaneiden kaupunginvaltuutettujen tahto on, että Matoniemeen ei kaavoiteta asuintontteja.

Nimensä pyyntöön ovat laittaneet kaikki demarivaltuutetut ja kaikki perussuomalaiset sekä vihreitten ja vasemmistoliiton valtuutetut. Allekirjoituksia on myös kokoomuksen ja keskustan valtuutetuilta.