Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavarakeräykset Ukrainaan eivät ole paras tapa auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä

Sosiaalisessa mediassa on parhaillaan käynnissä useita keräyksiä materiaalisen avun viemiseksi sodasta kärsiville ukrainalaisille. Ihmisiä on pyydetty lahjoittamaan esimerkiksi radiopuhelimia, hygieniatarvikkeita, vettä ja säilykkeitä.

Jotkut ihmiset ovat myös kertoneet julkisuudessa, että he lähtevät omatoimisesti hakemaan ukrainalaisia pakolaisia turvaan Puolasta.

Yleisradion maanantaina haastattelema Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kertoi, että koordinoimattoman materiaalisen avun antaminen voi olla hankalaa. Avun vieminen perille vaatii väylän, jota organisoimattomalla taholla ei välttämättä ole. Lisäksi tavaroiden jakelu ja varastointi voi olla vaikeaa.

Saarikoski totesi haastattelussa, että avun antaminen on äärimmäisen vaikeaa myös Punaiselle Ristille turvallisuustilanteen vuoksi.

Niin ikään Yleisradion maanantaina haastattelema pakolaiskriisejä seurannut toimittaja Rauli Virtanen totesi, että avustusjärjestöillä on ikäviä kokemuksia yksittäisten auttajien hyvää tarkoittavasta toiminnasta. Esimerkiksi Haitin maanjäristysalueelle tulleet vapaaehtoiset joutuivat eväiden loputtua itse Punaisen Ristin auttamiksi.

Ukrainalaisia voi auttaa parhaiten rahalahjoituksilla. Rahaa voi antaa esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicefin, Kirkon ulkomaanavun, Lääkärit ilman rajoja -järjestön ja SPR:n kautta.