Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailutilan automuseon lämmityskeskus tuhoutui uhkaavassa tulipalossa Saarijärvellä

Saarijärven Karajoentien varressa sijaitsevan matkailupalveluja tarjoavan maatilan lämmitysjärjestelmän hakevarastossa syttyi tulipalo varhain tiistaina aamuyöllä. Pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta rakennustapalosta hieman kello kahden jälkeen. Hälytys muuttui pian suureksi rakennuspaloksi.

Tulipalo tuhosi tilan lämpökeskuksen. Maatilan yhteydessä toimii yksi Suomen suurimmista yksityisistä automuseoista.

Paikalle saapui toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä Saarijärveltä, Pylkönmäeltä, Karstulasta, Multialta, Kyyjärveltä ja Äänekoskelta.

Uhkaava palo syttyi, kun tuli pääsi leviämään hakevaraston kellarissa sijaitsevasta lämpökeskuksesta.

Viereisen automuseokäytössä olevan tallirakennuksen katto uhkasi sortua, mutta pelastuslaitos sai tuettua puutavaralla sen niin, ettei katto tullut kokonaan alas.

Päivystävä palomestari Pertti Hänninen kertoo palon syyksi epäiltävän niin sanottua takatulta. Termi tarkoittaa hakelämmitysjärjestelmään tullutta vikaa, jossa tuli on lähtenyt etenemään väärään suuntaan.

– Tällaisissa järjestelmissä on yleensä sammutusjärjestelmät tätä varten, kuten nytkin oli. Jostakin syystä sen teho ei ole kuitenkaan riittänyt ja tuli on päässyt lopulta varastoon asti. Tuli lähti kattilan polttimosta väärään suuntaan hakevarastoa kohti kuljetusruuveja pitkin, Hänninen kertoo.

Palosta ei aiheutunut vaaraa tilan asuinrakennukselle. Hakevaraston lähettyvillä olevat rakennukset olivat Hännisen mukaan kuitenkin syttymisvaarassa.

Jakolan tilan emäntä Mirja Oikari kertoi, että tilan matkailuelinkeinoon tulipalo ei vaikuta, sillä majoitustilat eivät ole lämmityskeskuksen piirissä vaan sijaitsevat etäämmällä tilasta.

– Huoli oli suurin ehkä automuseosta, papan elämäntyöstä, mutta onnistuimme aika hyvin alkusammmutuksessa ja palokunta sai museoautot pelastetettua, Oikari kiitti.

Jakolan tilalla ei ole eläintuotantoa, vaikka pihapiirissa lammas käyskenteleekin. Pellot ovat nyt nurmiviljelyssä.

Jakolan tila tarjoaa muun muassa majoitusta, juhla- ja kokoustiloja, koiraharrastusmahdollisuuksia ja noin 50 auton automuseon.

­-Lämpökeskuksen palo ei siis vaikuta liiketoimintaan mutta asuinrakennuksen lämmitykseen kyllä, ja siihen on mietittävä nyt joku väliaikaisratkaisu ennen kuin uusi lämpökeskus valmistuu, Oikari tuumii.

Hätäensiapuna kylmää vastaan voidaan lämmittää rakennuksen tulisijoja.