Ahvenlammen rompetorilla aarteenmetsästys jatkuu sunnuntaihin asti – kävijöitä voi olla jopa toistakymmentä tuhatta

Heikki Hemminki on jo tuttu kasvo Ahvenlammen Rompetorilla. Myynnissä Hemmingillä on tavaraa vanhoista aikakauslehdistä lasipulloihin. Elina Piispanen

Elina Piispanen

Saarijärven Ahvenlammen perinteinen Rompetori käynnistyi tiistaina, ja myynti jatkuu sunnuntaille. Jo tiistaiaamuna paikalla oli nelisenkymmentä myyjää, asiakkaita saapui pikkuhiljaa. 

Leila Tallberg miehensä Erkki Mikanderin kanssa varasi myyntipaikan jo hyvissä ajoin sunnuntaina. Pariskunta on tehnyt kauppaa Rompetorilla jo kahtenakymmenenä vuonna.

– Täällä on mukava, rauhallinen järjestäjä ja tuttuja myyjiä, joiden kanssa on ystävystynyt vuosien saatossa, Orimattilassa asuva Tallberg kehuu.

Myyntipöytää koristavat lukuisat itse tekemänsä hatut.

– Opettelin tekemään hattuja, sillä eräänä vuonna asiakkaat etsivät hatuntekijää. Ihmisillä oli sen verran kuuma. Se on kumma, kun täällä paistaa aina aurinko – mitä nyt yhtenä vuonna oli myräkkä, Tallberg sanoo.

 

Heikki Hemminki Kauhajoelta asetteli tuotteitaan iloisena. Mies kertoo äitinsä olleen kotoisin Saarijärven Mahlulta, joten hän pohtii olevansa puoliksi paikallinen.

– Huuli täällä lentää paremmin kuin pikkujouluissa, Hemminki toteaa ja veisteleekin samalla saarijärveläisen Erkki Kauppisen kanssa.

Hemminki on ollut myymässä Rompetorilla viisi tai kuusi kertaa. Paikanpäällä tapaa mukavia ihmisiä, joiden kanssa kaupankäynti on muutakin kuin tavaran vaihtoa.

– Tykkään jutella asiakkaiden kanssa. Ja onhan se mukava, kun samat ihmiset vierailevat uudelleen.

 

Laukaalainen Katja Säpsä tuli paikalle vanhojen, ihanien aarteiden vuoksi. Hän kertoo, kuinka on jo useina vuosina aikonut tulla, mutta se on jäänyt haaveeksi.

– Nyt pääsin, enkä heti lähde. Kaikki pöydät pitää kiertää tarkkaan, ettei aarteita vain jää huomaamatta. Koskaan ei tiedä, mitä täältä löytyy, Säpsä sanoo.

Hän etsii ennen kaikkea hopeaa, mutta myös lelut kiinnostavat.

– Työskentelen perhepäivähoitajana, joten esimerkiksi hiekkaleluille olisi käyttöä.

 

Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1994. Paikalla vierailee järjestäjien, Asko ja Tuula Sirosen arvion mukaan jopa toistakymmentä tuhatta ihmistä viikon aikana. Myyjien lukumäärä vaihtelee, parhaillaan heitä on ollut arviolta 150.

– Kuhmoisten Rompetori päättyi sunnuntaina, joten osa myyjistä tulee sieltä vielä tänne Ahvenlammelle, Tuula Sironen sanoo.

Ahvenlammentie on yksisuuntainen tapahtuman ajan. Alueelle ajetaan 13-tieltä opasteiden mukaan.

Keskustelu