Soten jäsen Kari Nuopposen mukaan Saarikasta eroamisesta on käyty epävirallisia keskusteluja

Mirja Laukka-Kiikkala

Saarijärven kaupungin luottamuselimissä on pohdittu jo muutaman tovin vaihtoehtoa, että Saarijärvi eroaisi viiden kunnan muodostamasta sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä, jonka toimintaa harjoitetaan liikelaitos Saarikassa.

Kuntayhtymän muodostavat Saarijärven lisäksi Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi ja Kyyjärvi.

Saarijärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja, sote-kuntayhtymän hallituksen jäsen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen Kari Nuopponen (kesk.) myöntää, että Saarikasta eroamiseen liittyviä epävirallisia keskusteluja on käyty.

– Olemme puhuneet asiasta yleisellä tasolla, mutta minkäänlaisia päätöksiä ei ole toistaiseksi tehty. Meillä ei ole mitään Saarikkaa vastaan, mutta jotakin pitää tehdä, sillä nykykustannuksilla rahamme eivät riitä.

Tarkoitatteko nykykustannuksilla neljän muun kunnan tuottamia menoja?

– Jokainen kuntayhtymän kunta on huolissaan sote-kulujensa suuruudesta. Sote-kulut ovat kuntien suurimmat menot. Meidän on huolehdittava sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi muistakin kuntalaisten tarvitsemista palveluista.

Kari Nuopposen mukaan mahdollinen Saarikasta eroaminen ei ole läpihuutojuttu, vaan siitä tulee pitkä prosessi.

Kari Nuopposen mukaan mahdollisesta Saarikka-erosta pitää tehdä selvät suunnitelmat ennen kuin asiaa ruvetaan valmistelemaan viralliseksi esitykseksi.

– Tulisiko toiminta nykyistä edullisemmaksi ja pysyisikö laatu hyvänä? Olisiko toiminta nykyistä helpompaa? Entä henkilöstö? Eroamispäätökseen tarvitaan nykytilanteeseen verrattuna paljon plussia, jos siihen päädytään.

Tarkoitatteko nykyistä helpommalla toiminnalla sitä, että neljän muun kunnan kanssa tehtävä yhteistyö on hankalaa?

– Tulemme kaikkien kuntien kanssa pääsääntöisesti hyvin toimeen, mutta palvelujen järjestämistavoista on välillä näkemyseroja.

Kari Nuopponen toteaa, että Saarijärven kaupunki on peräänkuuluttanut Saarikalta kulukuria jo pitkään.

– Odotamme nyt Saarikalta lisää toimenpiteitä kustannusten pienentämiseksi.

Sote-hallitus päätti viime toukokuussa Saarikan virkamiesesityksen vastaisesti, että Saarikan kuntoutusosasto pysyy Karstulassa, eikä sitä siirretä Saarijärvelle. Päätös syntyi äänin 5–4. Sote-valtuusto puolestaan hyväksyi hallituksen esityksen äänin 23–17.

Sen jälkeen Saarijärven kaupunginvaltuusto päätti alkaa rakentaa omaa kuntoutusosastoa terveysasemansa yhteyteen.

– Hanke on vielä teknisen toimen valmistelussa. Osaston rakentaminen saa maksaa enintään kolme miljoonaa, Kari Nuopponen sanoo.

Sote-hallituksen yhdeksästä jäsenestä saarijärveläisiä on 4 ja sote-valtuuston 43 jäsenestä 21, joten Saarijärvellä ei ole enemmistöä hallituksessa eikä valtuustossa.

Saarikan johtajaMikael Palola totesi aiemmin kesällä, että Saarijärvi ei voi käyttää rakennettavaa osastoa Saarikan kuntoutuspalveluihin.

– Yksittäinen kunta ei voi päättää kuntayhtymän palveluista tai sijainnista. Jos kuntoutusosaston sijaintipaikkaa halutaan vaihtaa, se edellyttää sote-kuntayhtymävaltuuston päätöstä, Mikael Palola totesi Sampossa 10. heinäkuuta.

Saarikka perustettiin vuonna 2009.

Saarijärven kaupunginvaltuusto käsitteli Saarikka-asioita tiistaina valtuustoseminaarissa ja tänään aihe on esillä viiden kunnan yhteinen sote-valtuustoseminaari Kannonkoskella.

Kommentoi